» Semlor

Ingredienser till 14 semlor:
50 50 g smör
2.5 2.5 dl mjölk
25 25 g jäst
1.25 1.25 dl Kesella lätt
2 2 krm salt
1 1 tsk stött kardemumma
0.75 0.75 dl socker
8 8 dl vetemjöl
1 1 stk uppvispat ägg
Fyllning:
200 200 g mandelmassa
1 1 dl mjölk
2.5 2.5 dl mellangrädde
florsocker


Gör så här:
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.

3. Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 g.

4. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.

5. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Ta ut bullarna och låt dem svalna på galler under bakduk.

6. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.

7. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback