» ÄPPELPAJ MED SMAK AV KOLA OCH KARDEMUMMA

Igår hade vi besök av ett par av grannarna som vi lärde känns på Trädgårdsfesten för några veckor sedan. Himla mysig kväll om jag får säga det själv! :) Till dessert så testade jag ett nytt och lite annorlunda recept på äppelpaj. Pajen innehåll förutom äpplen även kardemumma och kondenserad mjölk. Den var söt och smakade mycket kola. Jag tyckte den var god! Joel som inte är så jättemycket för sötsaker åt en stor bit både i dag och igår och det får ju ses som ett bra betyg :o)
 
Annars så har jag varit ute och power walkat en sväng idag. Hängt några timmar vid Södra Långvattnet. Det är så himla skönt i vattnet nu, runt 25 grader och idag blåste det ingenting på förmiddagen så det kändes som att klyva en spegel när man dök i. Underbart! Efter det så har jag stått några timmar på en stega och målat huset. Inte riktigt lika underbart *hehe*
 

 

Ingredienser:

Pajdeg:

3 dl  vetemjöl

125 g  smör eller maragrin

1 ägg

 

Fyllning:

4 äpplen

50 g smör

1 dl strösocker

1 burk  kondenserad mjölk, 397 g  

0,5 tsk  mald kardemumma

2 ägg

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Lägg vetemjöl och smör delat i mindre bitar i en matberedare och mixa tills smöret är finfördelat. Tillsätt ägget och fortsätt att mixa tills en degboll bildas.

3. Kavla ut degen och täck en pajform med den. Vik aluminiumfolie över kanterna och grädda i 10 minuter.

4. Skala, dela och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen få en ljusbrun färg. Lägg ner äppelklyftorna och låt de sjuda en stund tills de blir lite mjuka. Lyft upp klyftorna (låt karamellen vara kvar i kastrullen) och fördela i pajskalen.

5. Tillsätt den kondenserade mjölken och kardemumma i karamellen och låt den sjud under omrörning på svag värme 5 minuter tills den tjocknar är lite tunnare än blåbärskräm i konsistensen. Tag av karamellen från plattan.

6. Vispa äggen och tillsätt dem och rör om. Fördela blandningen över äppelklyftorna och grädda pajerna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter.

 

Avnjutes ljummen med en klick vaniljglass!

 




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback