» Double Chocolate and Raspberry Cake

För det är ingen vanlig dag för det är ingen vanlig dag för det är Lindas födelsedag idag! *hihi*

Den här tårtan serverade jag i helgen både på kalaset i lördas och i söndags och det är fortfarande massor kvar! Den vart väldigt god och väldigt mastig! *hehe* Det var lite jobb att göra den då både fyllningen och marängsmörkrämen tog sin lilla tid att göra, men det var det värt! :o)

Jag är så himla nöjd med mig själv då jag för första gången lyckades med den Schweizisk marängsmörkrämen utan krångel! De två andra gångerna jag gjort den så har den skuvit sig och jag har fått hålla på att krångla med att ha in den i frysen för att rädda den. Vilket har funkat, men vart bökigt, men nu gick det alltså och den blev så god!

Receptet på tårtan kommer från Roy Fares senaste bok "United states of cakes" och jag hade kunnat länka till det, men jag ville inte riskera ett länken skulle brytas så därför skriver jag ner det här :o)

Resterna av tårtan och övrigt fika åkte med till jobbet idag och jag tror bestämt att det var uppskattat :o)

 

Mörk chokladcremeux (fyllning):
200g Mörk choklad 64%
45g Strösocker (1/2 dl)
60g Äggula (4st)
175g Grädde (1 3/4 dl)
150g Hallonpuré (1 1/2 dl)
35g Cognac (2 msk) om man vill

Gör så här:
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
2. Blanda strösocker med äggula i en annan bunke.
3. Koka upp grädde och hallonpuré i en tjockbottnad kastrull, häll det över äggulorna och blanda.
4. Häll tillbaka i kastrullen och på låg värmen under konstant omröring rör du tills blandningen börjar tjockna lite och häll det över chokladen, häll i cognac.
5. Låt stå i några minuter och blanda till en slät kräm.
6. Plasta och låt stå i kylen till nästa dag, eller minst 4 timmar.

Tårtbottnar:
330g vetemjöl (5 ½ dl)
510g strösocker (6 dl)
120g kakao (3 dl)
15g bikarbonat (1 msk)
7g bakpulver (1 ½ tsk)
10g salt (1 ½ tsk)
10g vaniljsocker (1 msk)
165g ägg (3, rumstempererade)
350g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)
180g vegetabilisk olja (2 dl)
350g varmt bryggkaffe (3 ½ dl)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 155 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper.
2. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
3. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke.
4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen kaffet och blanda väl.
5. Fördela den tunna smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter.
6. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade.
7. Låt bottnarna svalna.
8. Får inte alla formarna plats samtidigt går det bra att låta en av dem stå och vänta tills de två första är färdiggräddade.
9. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. 10. Om det behövs skär till översidan något på bottnarna så att de blir raka.

Schweizisk marängsmörkräm:
300g Marabou Mjölkchoklad choklad
450g Rumstempererat osaltat smör
10g Vaniljsocker (1 msk)
150g Äggvita (4–5)
220g Strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

Gör så här:
1. Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.
2. Låt svalna till ljummen temperatur.
3. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
4. Sätt skålen i ett vattenbad och värm på tills alla sockerkristaller har lösts upp, vispa mellan varven.
5. Ta bort skålen från värmen och vispa marängen med en elvisp eller i en matberedare tills marängen är styv och har svalnat. Här passade jag på att städa lite granna under tiden :o)
6. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen.

Chokladglasyr (att dropa över tårtan):
100 g Smör – osaltat  
50 g Vatten (1/2dl)
140 g Mörk choklad

Gör så här:
1. Smält smör och vatten i en kastrull.
2. Lägg i chokladen och under mellan värme rör du tills chokladen smällt och du fått en fin och len glasyr.
3. Ställ åt sidan och låt svalna till sig 30 minuter.

Montering:
1. Ta första botten och centrera på en ”spinning plate” eller ett tårtfat.
2. Spritsa en kant med smörkrämen längs kanten och fyll med tryffeln.
3. Varva bottnarna på samma sätt som du precis gjort men låt tårtan vila minst 10-20 minuter i kylen. Detta för att den ska bli så stabil som möjligt. Fortsätt tills du använt alla fyra bottnar men stryk inte tryffel högst upp!
4. Stryk ett tunt lager med smörkrämen över tårtan.
5. Det här lagret kallas ”Crumb coating” och det görs för att fånga upp smulor.
6. Låt vila i kylen i ytterligare 10-20 minuter.
7. Fortsätt att stryka tårtan med smörkrämen, jag rekommenderar att stryka den minst 3 gånger med tunna lager men det är upp till var och en.
8. Låt tårtan vila minst 20 minuter i kylen mellan varje lager, om det slarvas här kan det göra stor skillnad på slutresultatet.
9. Eftersträva en slät yta båda ovanpå och runt tårtan innan du börjar spritsa.
10. Spritsa önskat mönster, lägg hallonen i mitten och vila en sista gång i kylen innan du avslutar med glasyren. 11. Håll försiktigt en sked ungefär en decimeter från tårtan och droppa försiktigt glasyr över de spritsade topparna. Klar att servera!

 

Detta kan vara det längsta receptet någonsin.. typ :o)




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback