» GODASTE ENKLASTE KLADDKAKAN

» NYA SOMMARGARDINER

» MIDSOMMAROSTPAJ

» MIDSOMMAR


» SMÖRHJÄRTAN MED ROSENSOCKER
När Åsa var i Paris så köpte hon en rolig kakmix och rosa rosensocker till mig. Sockret har jag nu provat på de här kakorna och de smakade sött såklart och hade lite arom av ros(?).
Ingredienser:
200 gram margarin
3 dl socker
1 dl vit sirap
1 1/4 dl vatten
2 tsk bikarbonat
1 l vetemjöl drygt
rosensocker
Gör så här: Rör margarin, socker och sirap smidigt. Tillsätt övrigt och arbeta till en deg. Låt stå i kylskåpet en halvtimma. Kavla ut degen och tag ut kakorna med mått. Pensla dem med lite vatten och strö över rosensockret. Grädda i 225 grader 3-5 minuter.
» SOMMARBLOMMOR
Hej på er! Är precis hemkommen från en promenad på berget. Jag hittade massor av fina blommor som tillsammans bildar en vacker bukett! Att plocka blommor var en av mina favorit sysslor när jag var liten. Målet var alltid att plocka så många olika sorter som möjligt och extra glad blev jag om jag hittade en ovanlig sort. Min mamma är och var väldigt bra på blomnamn och även om jag har glömt många så märker jag idag att endel faktiktiskt sitter i ryggmärgen :)
Annars så är vi (läs: jag och Joel) lite bittra för en av de grannar som vi personligen besökt och fått ett ok på vårt förslag till utbyggnad nu har sagt nej när kommunen ställt samma fråga. Ursäkta språket, men jag tycker det är jävligt dålig stil att inte gå och prata med oss innan och ge oss chansen att ändra på designen och tillsammans kanske komma fram till något som känns bra för båda. Hon måste ju ha förstått att hon inte kommer att kunna undvika konfrontation! Nåja, vi har lite planer på vad vi ska göra här näst så vi får väl se hur det går. Men just nu kunde vi varit gladare.
» RABERBERPAJ MED VIT CHOKLAD
Igår gjorde jag och mamma en rabarberpaj som avnjöts med en stor portion vaniljsås. Jag älskar rabarberpaj! Nedan finner ni receptet.
Ingredienser:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 msk kallt vatten
Cirka 5 dl skalade och hackade rabarber
½ dl socker
1 msk potatismjöl
75 gram vit choklad
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberadare, tillsätt vatten och låt den gå ihop till en deg. Tryck ut hälften av degen i pajformen och upp på kanterna och grädda pajskalet i 6 minuter. Blada rabarber, socker och potatismjöl och häll dem i pajformen. Riv över choklad och smulta slutligen över resterande deg. Grädda i nedra halvan av ugnen i cirka 20 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.
» BÄSTA TÅRTBOTTEN RECEPTET
I förrgår så bakade jag ytterligare fyra tårtbottnar så nu är alla bottar färdiga och väntar i frysen på att få användas. Detta tårtbotten recept fick jag av min kära mor och det var kanon. Tidigare så har jag försökt mig på tårtbotten recept med fler ägg i, mindre mjöl och mer potatismjöl, men jag tycker aldrig att dessa blivit riktigt bra. Aningen så har de blivit lite väl spröda och luftiga eller så har de sjunkt i mitten. Detta recept där emot funkade hur bra som helst! Och eftersom jag nu lyckats med det sex gånger så känns det ganska väl beprövat :o)
Ingredienser:
3 ägg
3 dl socker
1 dl varmt vatten
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Smörja och bröa en springform. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt vatten under långsam vispning. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner detta i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda i cirka 35 minuter.
» COOKIE DOUGH GLASS

Kakdeg:
1 dl mjöl
0,75 dl socker
3 msk fast margarin
1 msk mjölk
1 krm vaniljsocker
ev. lite salt (mindre än 1 krm)
ca 25 g hackade pecannötter (eller valnötter)
Glasskräm:
3 st äggulaor
0,5 dl strösocker
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Kakdegen: Blanda samman alla ingredienser och knåda till en deg. Dela degen i tre delar och rulla till tre rullar som du sedan skär i små bitar. Separera bollarna lite och ställ in i frysen medans du gör glassen.
Glasskrämen: Vispa ägggulor och socker poröst. Koka upp grädde, mjölk och socker. Häll lite av gräddmjölken över äggsmeten och rör ut. Häll på resten av gräddmjölken och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka tills krämen tjocknat något. Ställ i vattenbad, rör då och då tills krämen svalnat. Kör den svala/kalla krämen i glassmaskin till önskad konsistens och rör sist i degbollarna. Häll över den i en låda som du ställer i frysen.

» MÖHIPPA FÖR EMELIE
I lördags var det möhippa för världens finaste Emelie Jonzon (bäst att skriva efternamnet här då hälften av mina vänner heter Emelie.. man vill ju inte att nån ska känna sig mindre värd lixom *hihi*)! Jag tänker inte visa så många bilder då det är tänkt att bruden inte ska få se dem innan bröllopet, men några kan jag bjuda på :o)
Två dagar innan möhippan så förberedde jag förrätten och varmrätten. Jag dukade och tog upp stolar, madrasser, kuddar och täcken från källaren. Dagen innan möhippan var jag på sommarfest med min konsult firma.
Blivande brud! :o)
På förmiddagen genomförde vi något som hette Stadsuppdraget som gick ut på att man fick en kamera, en walki talki samt ett antal brev vardera innehållandes ett lite smått galet uppdrag. Väldigt fiffiga uppdrag måste jag säga och det hela visade sig vara riktigt kul!
Efter uppdraget så intog vi en väldigt god lunch på Tranquilos soliga uteservering. Vi kunde verkligen inte haft mer tur med vädret. Molnen höll sig borta hela dagen och det är mer än vad man kan säga att de gjorde dagen efter då det regnade konstant.
Efter lunchen dansade vi Afrodans. Emelie var bäst! Efter dansen blev det muffins fika som bruden på tidigare angiven order hade förberett ;o) Med muffins i magen så begav vi oss hem till mig och Joel där tre-rätters, vinprovning, chokladfontän och lekar väntade.
Emelie är verkligen en underbar människa och det bästa är att hon träffat en lika go karl! De kommer få ett långt och vackert liv och äktenskap tillsammans det är jag alldeles säker på!
» GELATO AL CICCOLATO
Igår inveg jag min glassmaskin. Jag testade att göra två olika smaker, var av den här chokladglassen var den ena. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet. Den blev krämig och mustigt chokladig! Dessutom så var den väldigt enkel att göra. Jag kommer definitivt att testa den fler gånger!
Ingredienser:
90 g socker
40 g kakao
2 msk maizena
2 dl standardmjölk
2 dl grädde
80 g Marabou Daim (kan uteslutas)
Gör så här:
Blanda socker, kakao och maizena i en kastrull. Häll över grädden och rör tills allt är löst. Tillsätt resten av mjölken och värm under omrörning på ganska svag värme tills blandningen tjocknat till en kräm. Rör ordentligt i botten, krämen bränner lätt fast. Ställ i vattenbad, rör då och då tills krämen svalnat. Hacka daimen och rör ner den i chokladsmeten. Kör den svala/kalla krämen i glassmaskin till önskad konsistens och häll sedan över den i en låda som du ställer i frysen.
» LASANGE MED KÖTTFÄRS OCH SPENAT
Idag är det fint, men blåsigt. Tror det eller ej, men min kära sambo är vaken så nu tänkte vi kombinera frukost med en promenad. Ska bli skönt att komma ut och få lite sol i ansiktet! Känns inte som att det blivit så mycket av den varan i veckan.
Hoppas ni får en skön dag!
500 gram köttfärs
150 gram hackad fryst spenat
1 hackad gul lök
1 pkt krossade tomater
1½ dl vatten
2 köttbuljongtärningar
3 tsk sambal olek
3 stora pressade vitlöksklyftor
2 msk basilika
salt och peppar
Ostsås:
30 gram margarin
5 msk mjöl
1 l mjölk
½ dl parmesanost
2 dl riven ost
1 pkt fullkornslasagneplattor från ZETA
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Bryn löken, tillsätt köttfärsen och låt det bli genomstekt. Tillsätt övrigt till köttfärssåsen och låt puttra. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om väl. Tillsätt mjölken pö om pö och låt koka upp till en tjockare sås, rör ner osten och tag av plattan. Häll lite av ostsåsen i en mindre långpanna, klicka ut lite köttfärssås och täck med lasangeplattor. Går så här två, tre lager. Avlsuta med ett lager köttfärssås och ostsås. Toppa med ost. Grädda i 25 minuter eller tills plattorna är mjuka. Smaklig måltid!